Kartanon historia

Kurasta kartanoksi

Johtaja Kickelströmin luovutettua osan maa-alueistansa Perstakan Kartanon väen käyttöön vuosituhannen alussa alkoi kiivastahtinen kartanon rakentaminen. Kartano nousi nopeasti kuin tyhjästä keskelle savista suomalaista perinnemaisemaa. Työmiehiä kartanoa pystyttämään oli saapunut kotimaamme lisäksi myös ulkomailta ja tämä aiheuttikin omat lisänsä kartanon rakennukseen useiden rakennusaikaisten väärinymmärrysten muodossa; mm. suomalaisille niin tuttu sauna oli aluksi virheellisesti rakennettu eteishallin kattoon.

Maatöitä Perstakan Kartanolla joskus vuosituhannen alussa

Ensimmäisessä kuvassa on nähtävissä Perstakan Kartanon rakennuspaikka maatöiden aloittamisen jälkeen. Kuvan oikeaan laitaan valmistuva tie palvelee kartanon vieraita ja asukkaita vielä tänäkin päivänä

Maapohjan kantavuuden tutkimusta joskus vuosituhannen alussa

 

Hyvin tehty on hyvin tehty. Tämä tunnuslause on pidetty mielessä kartanoa rakennettaessa. Tästä syystä mm. maapohjan tutkimus tehtiin ensin. ns. Hallin rautakankimetodin mukaan ja toistettiin vielä poraustutkimuksen avulla. Jotta päästiin parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen, unohtivat kartanon rakentajat kummankin tutkimuksen tulokset ja perustivat kartanon varmuuden vuoksi puoliksi maanvaraiseksi, puoliksi paalujen päälle. Näin voitiin varmistua siitä, että jos jompi kumpi metodi osoittatuu huonoksi vaihtoehdoksi, jää jäljelle kuitenkin puolet päärakennuksesta.

Kartanon päärakennuksen runkotyövaiheessa otettu kuva